tisdag 25 november 2008

Makeup, vid gotisk höstetid


Nu seglar det stora vemodet in när det stora dystra höstmörkret anträder, när löven faller och allting förmultnar, ack ja, förgängligheten. Hooah! Härlig höst! Tänk alla färger, dofter, förfallet, ljuset eller rättare sagt avsaknaden av ljuset.

Ombres Cinq Lumières från YSL, Fall 2008, tycker jag är magnifik! Allt i ett?


Men nu handlar det om väl mer om makeup, som i traditionell makeup, och då finns det gott om valmöjligheter i höst. Alla behöver inte leka Nemi utan hösten Anno Domini 2008 är det färg, färg!, som härskar på scenen.


Nej, det behöver inte nödvändigtvis bara vara samma färger på samma del av kroppen, utan det väsentliga är färger per se. Och varför inte, med en färgad president i världens bästa land, USA, om några veckor? Go Obama!

Röda läppar möter blå ögonlock till ljusare foundation till andra markerade delar av kroppen. Nej, det är inte min kopp te, rakt av inte, men mode är mode. Vi är slavar. Tänk Drew Carey, ni vet hans plågoande Mimi Bobeck, så hamnar ni helt rätt.

Det här är rön som jag själv sett i alla mina glamourösa magazine, läst i intervjuer på olika webbplatser, beskådat hos andra platser i bloggosfären, och inte minst hos makeupartister - ja, artister! - hos de stora tillverkarna. 1970-talstrenden med betonade ögonfransar och pasteller är inte helt fel, om an så skriver.

Pastellerna är sedan så lysande färger, de kan kombineras med varandra i en kavalkad bestående av färgglada, markerade ögon och ekvilibristiskt penslad eyeliner.

Eller varför inte en högspänningsblå elfärg, kombinerat med lila och lite rosa, nedtonade matta läppar och en hy som en babystjärt hos Proenza Schouler. Munnen är i fokus hos Yves Saint Laurent, i vanlig ordning, solen går upp på sin vanliga plats.


Men här finns också designers som kan sin almanacka och vet att det inte är helt fel med murriga, rostiga, brötiga bronstoner på ögonlocken, och då tänker jag på Daks by Giles Deacon. Sådana där designers är roliga; deras webbplatser presenteras nästan aldrig högst upp vid googling, det behövs inte någon marknadsföring eftersom den lilla saken ombesörjer alla magazine och (vi) bloggare om. Ur led är tiden och tur är väl det.

Så, ut och beskåda nyheterna, med kontraster i mängder! Här är det exotiskt blandat med gotiskt blandat med dramatiska svarta dramaögon till knallröda läppar (Viktor & Rolf) eller xxtravaganta ögonbryn, elefantiasisstorlek, markerade och ifyllda, hos DSquared2.

Inga kommentarer: