tisdag 25 november 2008

Relaxa med aromaterapi


Aromaterapi... Oljor, dofter, harmoni, balans. Jag gillar det. Min man Dan tycker det är flum. Fast vad vet han, han som bara vill kriga och bli melantär. Ten Hut. Han får göra 30 armhävningar som straff för sin illvilliga åsikt om det här.

Det här är en holistisk behandlingsform, filosofi för ett synsätt där man ser till hela människan, ovanifrånperspektiv.

Tillvägagångssättet är att använda oljor, eteriska sådana, för att ge avslappning och aktivera balans och harmoni i kropp och själ.
Aromaterapi är ingen uppfinning från 2008 utan här har vi bakgrund och erfarenhet från före Hans födelse, tusentals år. Och det är inte blott och bart en fråga om oljor, utan även helkroppsmassage med allt vad det innebär av personliga preferenser.

Jag läser om det här och lägger märke till det här helhetssynsättet, där man kombinerar de fysiska och emotionella effekterna av varsam massage - med medicinska och psykoterapeutiska oljors egenskaper.
Tillsammans med en välbalanserad diet, tillräcklig träning och ett dagligt intag av massor med mineralvatten eller grönt te kan aromaterapi hjälpa till att hålla din kropp i topptrim.

Aromaterapi lär även kunna bidra till att man helt enkelt mår bättre, humöret på topp, ande, själ och kropp i samklang.


Enligt de lärde, kan man med en sådan här välkomponerad mix av dofter stimulera immunförsvaret, lätta på muskelvärk och smärta och hjälpa musklerna att slappna av, sänka blodtrycket, minska stressnivåer, sömnsvårigheter och andra stressrelaterade problem. Bra så!
Eteriska oljor? SAE40 i bilmotorn? :-)

Nej, eteriska oljor är koncentrerade aromatiska växtextrakt. Man jobbar med destillering mha ånga och liknande. Lavendelvatten är ett exempel på en eterisk olja som produceras genom oljedestillering. Och jag älskar lavendeldoften, vänta lite, ska bara tända en lavendelrökelse! Klart!

Och så startade min man Händel på Youtube, själv lyssnar jag mest på Mylene Farmer... Njutning...
Till saken! Flera användningsområden, som hårvårdsmedel för att öka blodcirkulationen i hårbottnen, förebygga mjäll och hjälpa till att ditt hår mår bättre.

Utöver hår, lär många eteriska oljor vara 10 som hudvårdsmedel, för känsliga fossingar, småsår, snuva o dyl.
Nej, man ska inte käka sådana här oljor, inte leka schejk! I stället ska man andas in dem - inhalering - eller applicera dem via massage, som badolja eller varför inte som kompresser? Nota bene - undvik att smeta ut dem direkt på huden! Det här är starka grejer, bevisligen, du vill väl inte se ut som en... ruttet granatäpple?, min blogg heter ju inte Fulhetstips... :-)

Ut och läs på hur man kan gå tillväga. Eller gör som jag, uppsök en salong som vet hur det här fungerar. Jag tycker mycket om att bli ompysslad av vana händer och erfarna sinnen. Rätt musik, rätt ljus, rätt doft, rätt look-and-feel. Kolla på Eniro och andra ställen för sådana här holistiska salonger vilka bjuder på både aromaterapi, massage och eteriska oljor. Vem vet, kanske bankaktierna stiger som ett direkt resultat av din behandling? :-)

Inga kommentarer: